In de NIEUWS tegel vindt u ook actuele mededelingen van de Stichting Pensioenfonds NLR; vanaf 4 oktober 2023 heeft deze Stichting de naam Stichting Pensioenfonds NLR in liquidatie.
Technisch gezien is het vanuit de website https://pensioenfonds.nlr.nl niet mogelijk om een alert uit te laten gaan bij een nieuwe mededeling.
De rubriek veel gestelde vragen heeft de volgende hoofdstukken:
- Liquidatie
- Nieuwe pensioenregeling NLR per 1 januari 2023
- Toeslagverlening/Indexatie
- Diversen
Liquidatie
Waarom een liquidatie ?
Zie Mededeling Liquidatie van Stichting Pensioenfonds NLR in liquidatie.pdf
Welke communicatie per brief naar de deelnemers over de liquidatie ?
Brief aan deelnemers over de toekomstige liquidatie van de Stichting Pensioenfonds NLR in liquidatie
Op welke wijze wordt het toezicht uitgeoefend en heeft de ‘Stichting Toeslagen NLR’ nog andere taken?
De Stichting Toeslagen oefent toezicht uit door het controleren van de depotverslagen van
de voorzieningen en van de toeslagendepots, en door het controleren van het door het
Pensioenfonds vastgestelde en door Aegon uitgevoerde toeslagenbeleid.
Op welke wijze worden de leden van de ‘Stichting Toeslagen NLR’ benoemd?
De bestuursleden van de Stichting Toeslagen zijn al benoemd vanuit de verschillende belanghebbenden. De Stichting neemt geen besluiten die de belanghebbenden treffen. De enige taak van de Stichting is het houden van toezicht op Aegon.
Is het juist dat de gepensioneerden in de nieuwe situatie niet vertegenwoordigd zijn in de ‘Stichting Toeslagen NLR’? En zo ja, wat zijn hierbij de overwegingen geweest?
Leo Esselman is als gepensioneerde bestuurder van de Stichting.
Kan inzage worden verkregen in de statuten van de ‘Stichting Toeslagen NLR’?
De Stichting is opgericht door de werkgever, niet door het Pensioenfonds.
Nieuwe Pensioenregeling NLR per 1 januari 2023
Heeft NLR een nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2023 ?
Werkgever NLR is met de Ondernemingsraad van NLR een nieuwe pensioenregeling overeengekomen, die in lijn is met de nieuwe pensioenregelgeving. Het betreft een Defined Contribution (DC) regeling, waarbij geen toekomstige aanspraak op een uitkering meer wordt toegezegd, maar een jaarlijkse bijdrage in de pensioenopbouw. De regeling is ingegaan per 1 januari 2023. Met ingang van die datum heeft de werkgever ook de uitvoeringsovereenkomst met Pensioenfonds NLR opgezegd. Pensioenfonds NLR voert met ingang van 1 januari 2023 dus geen pensioenregeling meer uit. De nieuwe regeling is ondergebracht bij het Algemeen Pensioen Fonds (APF) van Centraal Beheer Achmea. De nieuwe opbouw vindt dus vanaf 1 januari 2023 plaats bij Centraal Beheer. De in het verleden opgebouwde rechten zijn premievrij achtergelaten bij Aegon. Dit betrof tot en met 2022 aanspraak op een gegarandeerde uitkering bij pensionering, waarover de garantie op deze wijze van kracht blijft.
Wat betekent dit nu voor u?
Voor de gepensioneerden/gewezen deelnemers onder de regeling zoals die gold vóór 2002:
er verandert niets, met vragen over uw pensioenregeling kunt u terecht bij Aegon.
Inloggen | Mijn Aegon Pensioen
Voor gepensioneerden/gewezen deelnemers onder de regeling zoals die gold vanaf 2002 tot en met 2022:
er verandert niets, met vragen over uw pensioenregeling kunt u terecht bij Aegon.
Inloggen | Mijn Aegon Pensioen
Voor deelnemers:
met vragen over de pensioenopbouw tot en met 2022 kunt u terecht bij Aegon.Inloggen | Mijn Aegon Pensioen
Met vragen over de pensioenopbouw vanaf 1 januari 2023 kunt u terecht bij APF Centraal Beheer.
Inloggen www.centraalbeheerapf.nl/mijnpensioen
Toeslagverlening/ Indexatie
Hoe ziet het nieuwe indexatiebeleid eruit?
Het indexatiebeleid is terug te vinden op de website onder documenten/toeslagenbeleid.
Welke indexaties zijn er per 1 januari 2024 toegekend?
Per 1 januari vindt er geen voorwaardelijke toeslagverlening plaats omdat de CBS CPI, niet afgeleid, oktober 2022-oktober 2023 een negatieve waarde heeft van -/- 0,41%.
Conform beleid wordt er geen negatieve toeslagverlening toegepast en is de voorwaardelijke
toeslagverlening per 1 januari 2024 vastgesteld op 0% voor de volgende groepen:
• De groep met opgebouwde rechten en aanspraken opgebouwd in de eindloonregeling (voor 1 januari 2015).
• De groep met opgebouwde rechten en aanspraken die tussen 1 januari 2015 en 31 december 2018 uit dienst zijn gegaan
• De groep met opgebouwde rechten en aanspraken opgebouwd in de middelloonregeling (vanaf 1 januari 2015 tot en met 31 december 2020)
De opgebouwde rechten en aanspraken vanaf 1 januari 2021 tot en met 1 januari 2023 worden nooit verhoogd omdat een voorwaardelijke toeslagverlening niet van toepassing is.
Op uw Uniform Pensioen Overzicht (UPO) kunt u de toeslagverlening van het voorgaande jaar en eerdere jaren terugvinden
Welke indexaties zijn er per 1 januari 2023 toegekend?
Met ingang van 1 januari 2023 zijn de volgende indexaties toegekend:
• De opgebouwde rechten en aanspraken opgebouwd in de eindloonregeling (voor 1 januari 2015) met voorwaardelijke stijging zijn verhoogd met 14,325% (100% van de stijging CBS cpi prijsindex. niet afgeleid, oktober 2021 – oktober 2022).
• Deze verhoging geldt ook voor de opgebouwde rechten en aanspraken van deelnemers die tussen 1 januari 2015 en 31 december 2018 uit dienst zijn gegaan.
• De opgebouwde rechten en aanspraken in de middelloonregeling (vanaf 1 januari 2015 tot en met 31 december 2020) met voorwaardelijke stijging zijn verhoogd met 14,325% (100% van de stijging CBS cpi prijsindex. niet afgeleid, oktober 2021 – oktober 2022).
De opgebouwde rechten en aanspraken vanaf 1 januari 2021 worden niet verhoogd.
Het Toeslagenbeleid vindt u onder de tegel Documenten op de website
Diversen
Waarom wordt er een eenmalige verhoging van de pensioenaanspraken opgebouwd in de periode van 1 januari 2021 tot 1 januari 2023 gegeven ?
Met terugwerkende kracht tot 1 januari 2024 vindt er een eenmalige verhoging van de pensioenaanspraken opgebouwd in de periode van 1 januari 2021 tot 1 januari 2023 plaats. De verhoging bedraagt 3,076% per 1 januari 2024.
Het pensioenfonds heeft de pensioenovereenkomst op basis waarvan de pensioenaanspraken in de periode van 1 januari 2021 tot 1 januari 2023 zijn opgebouwd, verzekerd bij verzekeraar Aegon. De door de verzekeraar benodigde verzekeringspremie en de door het pensioenfonds hiervoor betaalde verzekeringspremie resulteert over deze periode in een premieoverschot.
Het pensioenfonds wenst dit premieoverschot aan te wenden voor een eenmalige verhoging over de in de voornoemde periode opgebouwde pensioenaanspraken. De verzekeringsovereenkomst tussen het pensioenfonds en de verzekeraar biedt hier contractueel de ruimte voor. De eenmalige verhoging vindt daarnaast plaats binnen de van toepassing zijnde fiscale begrenzingen.
Opgemerkt zij wel dat deze verhoging een eenmalig karakter kent en derhalve niet als voorwaardelijke toeslagverlening aangemerkt kan worden. Op basis van het van toepassing zijnde pensioenreglement is er ten aanzien van de pensioenaanspraken gedurende deze periode namelijk bepaald dat er geen (voorwaardelijke) toeslagverlening van toepassing is (artikel 14 lid 2 ‘Verhoging opgebouwde aanspraken’ Pensioenreglement SPF NLR d.d. 1 januari 2023). Deelnemers kunnen aan deze eenmalige verhoging geen rechten ontlenen opdat er in de toekomst sprake is van (voorwaardelijke) toeslagverlening op de in de periode van 1 januari 2021 tot 1 januari 2023 opgebouwde pensioenaanspraken.
Uiterlijk in de maand juni 2024 wordt een bevestiging per brief van deze eenmalige verhoging van pensioenaanspraken opgebouwd in de periode van 1 januari 2021 tot 1 januari 2023 aan de betreffende deelnemers verstuurd vanuit NLR.
Waarom ontvang ik brieven van AEGON in periode van november 2022 tot april 2023 ?
Aegon is bezig om de pensioenadministratie om te zetten naar een nieuw platform. Deze omzetting gebeurt in twee stappen:
Begin november gaat je pensioenpolis, die je pensioenopbouw tot 2021 betreft, over naar het nieuwe platform. Eind eerste kwartaal 2023 gaat de polis, die je opbouw vanaf 2021 tot 2023 betreft, over naar het nieuwe platform.
Als gevolg van deze administratieve wijziging krijg je ook te maken met een nieuw portaal.
Dit betekent dat je vanaf november 2022 van Aegon een zogeheten welkomstbrief krijgt.
In de brief licht Aegon de overgang van je polis en de gevolgen daarvan (pensioennummer, toegang portaal) toe. Vervolgens ontvang je begin tweede kwartaal 2023 eenzelfde brief van Aegon, maar dan met betrekking tot de polis die je opbouw vanaf 2021 tot 2023 betreft. In het tweede kwartaal van 2023 zijn je beide polissen overgegaan naar het nieuwe administratiesysteem. Vanaf dat moment geldt er voor jou één (nieuw) portaal, Inloggen | Mijn Aegon Pensioen waarin je je beide (indien van toepassing) NLR pensioenen kunt raadplegen.
In de tussentijd heb je even te maken met twee portalen. Helaas is dit niet te voorkomen.
Wanneer krijg ik bericht van AEGON over de ingangsdatum van mijn pensioen ?
Ongeveer 6 maanden voor het bereiken van je pensioengerechtigde leeftijd ontvang je hierover bericht. Wil je eerder met pensioen dan graag rechtstreeks contact opnemen met AEGON en NLR op de hoogte brengen via hr@nlr.nl.
Kloppen de uitkomsten van de berekeningen op de site van AEGON ?
Ja, de bedragen op de site van AEGON kloppen.
Bij wie vraag ik de cursus Pensioen in Zicht aan ?
Informatie over inhoud van training en wijze van aanmelden zie Pensioen in Zicht
Voordat je actie neemt op aanmelden is overleg met je manager en een goedgekeurde studie aanvraag van toepassing. De aanvraag doe je via mijn NLR→ mijn ontwikkeling→aanvraag studiefaciliteit.
Mocht je vragen hebben neem dan contact op met je HR adviseur.
Moet ik waardeoverdracht nu wel of niet doen?
Dat is lastig om voor iedere pensioenregeling apart uit te leggen. Er is daarom een formulier ontwikkeld om dat te kunnen vergelijken: de pensioenvergelijker. Op de site van het pensioenfonds NLR https://www.pensioenfonds.nlr.nl staat in de documenten een ingevulde variant. Op de website van je oude pensioenfonds staat vaak ook een ingevulde pensioenvergelijker. Deze 2 kun je naast elkaar leggen.
Waardeoverdracht : Hoe kom je erachter of je nog pensioen hebt bij een oude werkgever?
Op de site https://www.MijnPensioenoverzicht kun je al je opgebouwde pensioen vinden.
Als je in dienst komt, kun je al deze pensioenen overdragen aan het Pensioenfonds NLR. Alle gegevens die je nodig hebt om in te vullen in het formulier staan ook op deze site.
Voor kleine pensioenen (onder ongeveer € 500,- bruto per jaar) geldt een vastgestelde regeling: deze pensioenen worden automatisch overgedragen. Daarvoor hoef je niets te doen.
Ik ga bijna met pensioen en heb alle formulieren op tijd ingeleverd bij Aegon. Toch zie ik dat nog niet terug op mijn Aegon. Gaat het wel goed?
Ja, het gaat goed. Het is inderdaad verwarrend dat je nog niet op Inloggen | Mijn Aegon Pensioen ziet dat Aegon al je documenten heeft ontvangen. De wijziging in de administratie vindt pas plaats op de datum van je pensioneren. Alles staat achter de schermen wel klaar. In de loop van de maand van je pensioneren vind je de goede bedragen terug op MijnAegon en ook kun je de betalingsoverzichten (wat nu je salarisstroken zijn) daar terug vinden.