Hoe zeker is mijn pensioen

Hoe zeker is mijn pensioenWelke risico’s zijn er?
De opbouw en uitbetaling van pensioen gaan over een heel lange periode. Tussen de start van de opbouw en de laatste pensioenuitbetaling kan wel eens 70 jaar zitten. In zo’n periode verandert de wereld waardoor er risico’s kunnen ontstaan die jouw pensioen bedreigen. De risico’s leiden mogelijk tot een tekort.

Het PFNLR heeft de risico’s die jouw pensioen kunnen bedreigen, afgedekt door middel van een garantiecontract met Aegon.

De rente beïnvloedt de prijs van pensioenen. Hoe lager de rente, hoe hoger de prijs van pensioen. Ook de kosten voor de garantie worden hoger naarmate de rente lager is.

Als er een tekort is
Vanaf 2015 moeten pensioenuitvoerders bij beleidsbeslissingen gebruikmaken van de zogenoemde beleidsdekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad is een belangrijke graadmeter voor de vraag of het pensioenfonds genoodzaakt is de pensioenen te verlagen. Door de garantie van Aegon is dit bij PFNLR tot nu toe niet aan de orde.

Voor de toekomst is de premie waarschijnlijk niet voldoende om de opbouw en de garantie te blijven financieren. Met ingang van 1 januari 2021 zullen andere keuzes moeten worden gemaakt met betrekking tot pensioen bij NLR.